Masaj

Masajın Kan Dolaşımı Bozukluğuna Etkileri

Kan dolaşımı bozukluğu: Stres, çok dar kıyafetler giymek, düzensiz ve yetersiz beslenmek, egzersiz yapmamak ve damar sertleşmeleri sonucunda kan dolaşımı bozulur ve dokulara yeterli oksijen taşınamaz. Bu nedenle yorgunlu, halsizlik, kaslarda ağrı, dikkat dağınıklığı, iştahsızlık ve hafıza kayıplarına neden olur. Masajın kan dolaşımı bozukluğuna olan etkileri kanıtlanmıştır. Kan dolaşımı bozukluğu olan hastalara doktor masaj önermektedir. Masaj kas gerilmelerini ve doku hasarlarını azaltarak kan akımının hızlanmasını sağlar. Vücudun bölgelerine uygun masajlar yaparak kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Bacaklara yapılan masajlarda iç bacak ve ayak parmaklarına kan akışı hızlanır. Sırt bölgesinde ki masaj ise vücut ısısının artmasında etkilidir. Vücut ısısı artınca kan dolaşımı da artmaktadır. Ayrıca masaj yaparken kullanılan yağlarda kan dolaşımını düzenleyen yağlar bulunur. Masaj ve yağın etkisi ile kan dolaşımı artar.

Kan Dolaşımı Bozukluğunun Sonuçları Nelerdir?

1- Kan dolaşımındaki bozukluk tüm vücudu olumsuz etkileyen bir durumdur.

2- Kan dolaşımının bozulmasına bağlı dokular oksijensiz kalır ve doku hasarı oluşur.

3- Kan dolaşımı bozuk olan kişinin elerli ve ayaklarında üşüme her mevsim yaşanabilir.

4- Yorgunluk, halsizlik, sabah uyandığında vücutta ağrı.

5- Dikkat dağınıklığı ve hafıza kaybı.

Kan dolaşımı bozukluğunun neden olduğu bu durumlar kişinin hayatını olumsuz etkilemektedir. Masaj yaptırarak bu rahatsızlığı engelleyebilirsiniz.


Masaj Yapmanın Kan Dolaşımına Etkileri Nelerdir?

Masaj kalp fonksiyonları ve somatik refleksi uyararak kan dolaşımını etkiler. Dolaşım sistemi üzerinde mekanik ve refleks etkiler bırakır. Yüzeysel etki ederek damar sertleşmelerini önler ve kan akımını düzenler. Mekanik olarak kanın damarlarda dolaşarak venöz dolaşımını sağlar. Dokuların sertleşerek venlere yapmış olduğu basınç artar. Masaj yolu ile dokuların serbest kalması sağlanır ve ven üzerindeki baskı azaltılır. Venöz dolaşım rahatladığı için arter dolaşımı da artar ve düzene girer. Masaj sayesinde venöz dolaşım, arter dolaşımı ve doku hassasiyeti düzene girer ve faydalı etkiler yaşanır. Özellikle yumuşak dokularda masaj hareketleri düz kaslar üzerinde refleks etkiler yaratır. Somatik yüzeysel dokular masaj hareketleri ile uyarıldığında olumlu lifler ile merkezi sinir sistemine iletilir ve vazomotor refleksinin oluşması sağlanır. Masajın fiziksel etkileri uzun yıllar önce kanıtlanmış ve tıp dünyasında da kullanılmaktadır.